Дейностите за изграждане на транзитния газопровод за Турция в участъка 

...
Дейностите за изграждане на транзитния газопровод за Турция в участъка 
Коментари Харесай

Строителството на газопровода към Турция върви по план

Дейностите за създаване на директния газопровод за Турция в участъка  Лозенец - Недялско се правят в период. Това установяваха през днешния ден министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, които инспектираха обекта в региона на Ямбол. 

Изграждането на двадесеткилометровата газопроводна права от компресорна станция Лозенец до Недялско се осъществя за повишение на сигурността и капацитетните благоприятни условия на съществуващата директна газопреносна мрежа на „ Булгартрансгаз ” ЕАД.

Дейностите са част от план за рехабилитация, рационализация и уголемение на съществуващата газопреносна система, избран за план от общ интерес от Европейската комисия.

Строежът е обвързван с разширение на директния газопровод за Турция и е основен за развиването на съществуващата междусистемна съгласуваност на България с южната ни съседка. Реализирането му ще увеличи сигурността на преносната система на „ Булгартрансгаз ” ЕАД и ще се обезпечи опция за транспорт на спомагателни количества газ по директния газопровод в сектора сред компресорна станция „ Лозенец ” и българо-турската граница, прецизират от Министерството на енергетиката.
 
Според премиера Бойко Борисов, с построяването на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се зарежда от разнообразни източници на природен газ.

" Спазваме европейското законодателството и условията на Третия либерализационен пакет при реализация на плановете, всеки може да заплаща директни такси и да тразнитира през България ", сподели още Борисов.

А министър Петкова добави, че кабинетът предприемал действителни дейности за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. 

Въвеждането на обекта в употреба се чака през 2018 година С построяването на газовата връзка с Турция ще се усили опцията за транзитиране на природен газ от България към Турция от 14 милиарда куб. м. до 15.7 милиарда куб. м. годишно. Наред с това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България. 
 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР